Proef - Hmmm is het voedingseducatie programma voor kinderen in het basisonderwijs. Groep 1 t/m 4. Kinderen krijgen klassikaal les en gaan daarna in groepjes zelf aan de slag. Met dit programma krijgen kinderen de basis van voeding mee. Ze leren over gevolgen van te veel eten (te veel suiker) maar o.a. ook duurzaamheid, functie van eten en productie. Je kan niet vroeg genoeg beginnen om kinderen bewust te maken. De leerstof (afgestemd op leeftijd) wordt ondersteund door visuele hulpmiddelen zoals filmpjes, en kleine opdrachten.

Scholen

 

Ouders

Partners

Proef-Hmmm in de Arena tijdens de Fit in de Arena dag 2.0 - 13 november 2016

Dankzij het smaakpaspoort weten ouders wat kinderen lekker vinden

“Ohh, dat drankje met munt en komkommer is echt lekker fris!", roept een jongetje dat de smaakexplosie in zijn mond zo lekker vindt, dat hij snel nog een bekertje pakt. De drie tafels die worden gebruikt voor de proeverij 'Proef Hmm', moeten continu aangevuld worden. De kinderen smullen van kleine sandwiches. Stukjes paprika, radijs, en perzik worden voorzichtig van kleurrijke satéprikkers geschoven en geproefd. Met behulp van de stagiaires vullen de ouders en de kinderen een smaakpaspoort in. Een blije smiley voor wat ze lekker vinden, een droevige smiley voor smaakjes die minder bevallen. “Hierdoor leren de ouders weten welke gezonde producten de kinderen lekker vinden en dan kunnen ze dat product opnemen in hun voedingspatroon", legt Susan Weenink van het Foodbureau uit. Met een goede bodem gaan de kinderen door naar het laatste half uur 

Dowload hier 'de bouwstoffen in
vogelvlucht voor kinderen'

Bij dit programma worden partners betrokken zoals gemeentes. Welvaartziektes zoals obesitas en diabetes staan hoog op de agenda. Allerlei landelijke initiatieven op het gebied van gezondheid moeten helpen deze problemen terug te dringen. Met Proef-Hmmm krijgt een gemeente een praktische tool in handen om verschil te kunnen maken!

Ouders zijn de belangrijkste schakel. Zij worden betrokken bij dit programma doordat ze precies te zien krijgen wat hun kind heeft geleerd over dit onderwerp. Daarnaast krijgen ze laagdrempelig inspiratie vanuit hun eigen kinderen. Ze leren de smaakvoorkeuren van hun kind en dit biedt handvatten om het tien-uurtje en lunch te maken. Vaak zijn er maar kleine aanpassingen nodig om een gezondere lunchbox mee te geven.  Bewustwording & laagdrempelige inspiratie ondersteunt ouders om andere keuzes te maken. 

Door Proef-Hmmm in te zetten kunnen scholen hun "gezonde schoolbeleid" kracht bijzetten. Kinderen leren over gezonde voeding en gaan actief aan de slag, ze gaan hun voorkeuren voor tien-uurtje en lunch uitspreken en brengen deze input mee naar huis. Elke dag wordt het onderwerp levendig gehouden tijdens het lunchmoment met de kinderen. Kinderen leren zelf in te schatten of producten gezond of minder gezond zijn en maken keuzes voor zichzelf.